5.10.2013 - výlet lobana na elektrokole.


Ahoj,
v sobotu bylo tak pěkně, že jsme všeho nechali, na Felicii dali na kouli nosič, na něj elektrokola a jeli přes Folmavu a Furt im Wald nahoru na Hoher Bogen. Po horské silničce jsme dojeli do sedla mezi vrcholy a zaparkovali u horské chaty s hospodou. Nasedli jsme na kola a jeli k vyhlídce Schonblick  kousek pod věžemi NATO. 
Vidět byl celý kraj od Eslkamu až po Baerisch Eisenstein na německé straně a od Folmavy až k Železné Rudě na straně české.
Šumavské vrcholy byly v lehkém oparu, byla to podzimní krása s vybarvenými porosty javorů a bříz.


Bavoráci se jako vždycky u obou hospod  cpali dobrotami, oni když už někam vyrazí, tak doma v sobotu a v neděli nevaří a nelitují peněz na drahé dobroty na horských chatách. My měli doma v troubě připravenou výbornou sekanou z mletého koupeného přímo od zemědělců v Mrákově s vlastními právě sklizenými lahůdkovými brambory, tak jsme jim ani nezáviděli,  pěkně se vynadívali do kraje, sedli na kola a jeli zpátky z kopce k autu. 
Domů jsme jeli po druhé straně pohoří Hoheru krásnými horskými městečky s domy a penziony v alpském stylu a vrátili se domů přes Neukirchen a Všeruby. 
V Neukirchenu bylo před kostelem zaparkováno hodně německých a českých aut, na mši k zázračné uzdravující sošce Panny Marie chodí věřící z obou stran hranice, stejně jako před válkou. Podle pověsti do té sošky sekl šavlí na české straně v Loučeni zlotřilý voják v době třicetileté války. Z rány začala téci krev, voják se vyděsil, zahodil zbraně a dal se na pokání. Sošku potom přenesli na německou stranu, kde se neválčilo a postavili pro ni kostel. Nemocní, kteří se u ní modlili a dotýkali se jí, se v mnoha případech zázračně uzdravili.
 Asi to funguje podle přísloví  "Víra Tvá Tě uzdravila "
U sošky je jako poděkování za zázračné uzdravení hodně šperků a obrovských svící s děkovnými nápisy. 
Před kostelem je řada velkých křížů se jmény  obcí z obou  stran hranice, odkud je pěšky přinesla procesí poutníků.
Na české straně je ve starobylém kostelíku v Loučeni kopie téhle sošky, ale ta zázraky neumí a proto procesí z Čech chodí do "Neukirchen bei Heiligen blut" ,,  po česku  je to "Nové kostely u Svaté krve"  .
Ten kostel je pozoruhodný tím, že jsou to vlastně kostely dva, nový a starý. Stojí proti sobě a jsou spojené tak, že je oboustranný oltář mezi nimi a dá se kolem něho projít, když není mše, z jednoho kostela do druhého.
Později odpoledne, když jsem dobýval  v potu tváře brambory z posledního řádku, začalo pršet, tak jsme si medili, jak jsme to dobře vymysleli s výletem.
ahoj  Petr Lobeč - loban

Žádné komentáře:

Okomentovat