3. - 15.9.2019 - cesta na Balkán



Balkán 2019   

Motto : Přirozeností člověka je hledání radosti.

Tak jako lidé hledají spřátelenou duši v životě, tak i my jsme hledali kamarády k dálkovým jízdám.

Někteří nekonfliktní, osvědčení a zkušení parťáci zemřeli /LUSO,Omar37.. řada dalších členů spolku jezdí jen na srazy zpravidla s dámou svého srdce a neopouští republiku. Není tedy mnoho těch, kteří chtějí křižovat Evropu na svých milovaných strojích. I rádcové tedy hledali, hledali a našli opět jenom sami sebe :  Členy  expedice Balkán 2019 tedy byli :

- organizátor a IT technik    Miroslav Růžička – Růža 53, 66 let, moto Kawasaki ZZR 1400

- opravář a navigátor            Jaroslav Michalovič-motokapr, 68 let, moto BMW 1200 GS

- tlumočník a PR manager   Radoslav Kozák – maratonec, 70 let, moto Honda CMX 500

Cesta

1.den, 3. září 2019
Moje sólo jízda Plzeň – Nové Hrady. Zde ubytování v penzionu Mibor. Vše, nebo téměř vše v pořádku, ale – vše v relativně prudkém svahu, manipulace s motocyklem obtížná, v noci se člověk budí hrůzou, jak vycouvá sám z úzké uličky na zahradě do prudkého svahu. Jako ubytování pro osamělé motorkáře s těžšími stroji – nedoporučuji.

2.den, 4. září 2019
Tradiční místo srazu pumpa Papoil Nové Hrady. Spolehlivý příjezd parťáků Míry a Jardy s jejich obludami – zmýlená neplatí, myslím motorky, nikoliv manželky. Na pumpě se pohybují 4 řidiči motocyklů HD nejvyšší kategorie, na pokusy o rozhovor nereagují, jsme pro ně naprostý vzduch. Inu, každý si pořizujeme motocykl za jiným účelem. Následuje přesun Rakouskem po známé trase do Campingu am Badesee. Příjemné přivítání, kemp je skvěle vybaven/jako ostatně většina kempů v Österreichu, večer posezení v hospodě u polévky Leberknödelsuppe. Noc horší, stav v mírném svahu – spacák jezdí dolu po matraci jako sáňky. Ráno vstávám v 6.25 hod a zjišťuji, že známé ptáče Jarda je již téměř na odjezd. Kemp u jezera v září má tu nevýhodu, že po cestách na hygienu,pro vodu, s odpadky ap nezůstane člověk zcela suchý. Stanování prostě příliš nemiluji.

3.den, 5. září 2019
Jedeme Rakousko,Slovinsko,Chorvatsko, cílové místo penzion Karlovac u obce Karlovac. Cesta slušná, bez deště. U Vršiče sraz Harleyářů, stovky, snad tisíce moto HD všude. Vyrážíme na Vršič a brzo otáčíme, kolona nám stačí doma na D1. Harleyáři  mě zdraví, pro moji baculatou přední gumu mě mají za soukmenovce. K večeru dorážíme do velmi luxusního penzionu – každý svoji ložnici, TV, samozřejmostí je wi-fi, balkon. Jak zpívá Jarek N. „ještě že člověk neví,co ho čeká“


4.den,6. září 2019
Karlovac odjezd 9.15. prší, před námi téměř 400 km. Prší téměř celou cestu. Náš bývalý spolucestující Jahanka by řekl : „Vždyť trochu nepohodlí k motorkaření patří“ Základem jízdy na motorce v dešti je, jak známo, kvalitní obutí. Je samozřejmě míněno obutí motocyklu, to jsme měli. Co jsem neměl já, bylo kvalitní obutí nohou. Odjížděli jsme za deště, nasadil jsem tedy doporučované igelitové pytlíky. Poslouží dobře, ale tak 30-5O km. Pak se mrcha voda dostane i pod ně. A začíná oxymoron. Místo ochrany nohou před vodou, je chráněna voda v botě. Nevyteče a bota   neuschne. Ale jak říká Jahanka : Trochu nepohodlí….  Cestou vodní se dále děly věci : Trámek na cestě, pes ve vozovce, pár idiotů v autech, neustálé překračování rychlostních limitů. „Když jsou podmínky nepříznivé, zvýšíme rychlost, aby byly brzy za námi“ U pumpy zhruba v půlce cesty problém : Růžovi namokl zázračný mobil, který používá /a umí to jako navigaci. Nastala situace – dokud to neopravím, dál nejedu!!  A tak zastávka trvala dlouho, dlouho. Růža, usilovně foukajíc do konektorů, snažil se oživit infoteinment a najednou – z nebe sestoupil anděl – dále nebudu událost popisovat, Jarda a já víme, Mirek neviděl, neslyšel…. Konečně jsme v 17.30 dojeli do cíle, Kiseljak, penzion apartmán Grgič. Opět luxus, 3 ložnice s dvojpostelí, příslušenství pro každého. Požadováno 35 E, až trapně málo. Ten nahoře nás odměnil za krušnou cestu.

5.den,7. září 2019
Směr Durmitor /naše „Heimatgebirge“ v Černé Hoře. Nejvyšší hora Bobotov Kuk 2523 m.n.m. Ubytování je zajištěno dobrou duší Didinou v obci Pitomine u Žabljaku, penzion Alexis. Majitelka žije v dřevěné boudě u domu, my uvnitř ve vile, opět každý svůj pokoj. Cestou prohlížíme a fotíme krásné pohoří. Ještě předtím úžasný kaňon řeky Tary. Ale zpět k cestě do penzionu : Nalezení Alexisu nebylo jednoduché, jacísi dobří muži pozorujíce rypadlo rozrývající příjezdovou komunikaci k Pitominu /název obce se nám začal jevit příslušný  nám znemožnili průjezd. Následovaly snad 3 okružní jízdy lesním terénem v okolí Žabljaku v čele s tvrdošíjným Mirkem. Zhruba po hodině nás při třetím průjezdu kopáči pustili k obci a my poměrně náročnou terénní vložkou dosáhli penzionu.
      Celý příští šestý den byl úžasný, prostředí Durmitoru, lanovky, taxík, pohledy do údolí, vyhlídka
Čurovac, Savin Kuk  atd, atd. Na jednom z vrcholků jsme se oddávali klidu v přírodě, s námi na lanovce celkem 5 lidí. A najednou šup!! Kde se vzalo, tu se vzalo 47 zaměstnanců Dopravního podniku města Brna. A bylo po klidu. Vyhlídka Čurovac, kam vede turistická cesta ze Žabljaku je ve výši 1625 m.n.m. a my jsme pozorovali kaňon Tary v celé jeho kráse. Cestou zpět jsme pozorovali, jací ti Černohorci a možná Srbové jsou čuňátka. Přímo mezi obytnými domy založí skládky nejrůznějšího odpadu – automobilů, ledniček, televizorů…







7.den,9. září 2019
Odjezd v obvyklých 9.15 hod. směr Srbsko-Družinice k dvoudennímu pobytu v kaňonu řeky Uvac.
Odpoledne výšlap k Uvacu, nalezení přístavu, 7 km výšlapu lze bez uzardění nazvat výběhem, s Mirkem, fyzicky dobře disponovaným turistou, není běžná chůze možná. Večer posezení před chatou- párečky, pivko, panáčky – a spát. Celý den včetně jízdy lze nazvat odpočinkovým.

8.den,10. září 2019
Den plný událostí. Vstáváme v 7.30 hod, předplacená snídaně v domě hostitelů se nedá nazvat jinak, než odpornou. Teplé, lehce zavánějící skopové čevabčiči, smrdutý sýr neznámého původu, syrovátka s chuchvalci podivné tvarohovité hmoty a upečená rozbředlá rajčata s paprikami. K tomu všemu jakási nažloutlá hmota – patrně chléb. Útulnou jídelnu jsme záhy opustili a přesunuli se do přístavu. Radoušovi, který jako drobný škudlil jediný okusil část snídaně, se neudělalo dobře a byl nucen seznámit se s další, odvrácenou částí srbské kultury -  suchým WC na klíč. Poté, v 10.30 hod odjezd lodí ve společnosti mladých, veselých, štěbetajících a obézních občanů Polska po kaňonu řeky Uvac. Jde o oblíbenou turistickou atrakci, v bedekrech líčí CK nádheru ledové jeskyně, úžas, kdy vám nad hlavou krouží supi bělohlaví a nekonečné meandry řeky. Dobré, ale my jsme po návratu z výletu považovali za hlavní atrakci místa setkání s paní správcovou Slavicí. Oběd u paní správcové byl tak intenzivní a objemný, že dva účastníci výletu RK + JM odbočili poté z náročného výstupu k vyhlídce a hnízdišti supů bělohlavých a vydali se nejbližší cestou k ubytování Munič. V Družinici pak setrvali vesměs v horizontální poloze až do 9. dne našeho putování Balkánem.


9.den,11. září 2019
Vstáváme „globálně“ v 7.45 – 1x odporné kafe z místních zdrojů nás spolehlivě probudilo, předplacená snídaně o něco lepší včerejší, poněkud méně hrozná. Následuje přejezd do Mokre Gory. Při jízdě štípla Jardu vosa a k tomu mu vypučel jak řekl „jakýsi sajrajt u huby“ pozn. Docela šikovná věc, od té doby se neholil, ušetřil spoustu času a navíc získal vzhled  opravdového chlapa. V Mokre Gore se stavíme na nádraží ke kontrole zamluvených jízdenek na Šarganskou osmicu. Nádraží je skvěle udržované s velkokapacitní, ale příjemnou restaurací. Kazem byl výdejce jízdenek, který byl tzv. „na pěst“. Dlouze telefonoval, dávaje kyselým ksichtem najevo, že jej obtěžujeme. Po drahné době zalezl do budky a otevřel okénko. Sám zůstal v temnu místnůstky ….. a nic. V delším časovém horizontu nám sdělil, že objednané jízdenky dostaneme zítra. A nazdar!
Poté ubytování v objednaném penzionu, který majitel přeměnil na jakési muzeum šarganské osmice.

10.den 12. září 2019
Mokra Gora - obec ve stejnojmenném pohoří, rozprostírajícím se v západním Kosovu, východní Černé Hoře a jihozápadním Srbsku. Z výše popsaného železničního muzea-penzionu jsme vyrazili na celodenní poznávací výlet. Šarganská osmička česky je muzejní železniční trať, kdysi součást tratě ze Sarajeva do Užice. Jízda je ukrutným zážitkem, 22 tunelů, 5 mostů, výhledy do hlubokých údolí. Koho to zajímá – více Wikipedie-Šarg.osmička. Osmička je název odvozený z osmičky, kterou opisuje trať křižujíce sama sebe při překonávání výškových rozdílů mezi řekou Kamešinou a  vrchem Čišatovac,
     Film „Zivot je zázrak“ natočil slavný srbský režisér Emir Kusturica  žák O.Vávry v blízkosti výše popsané tratě. V lokalitě postavil i tradiční rezort Drvengrad, který má být symbolem boje proti globalizaci. - Naše druhá část výletu desátého dne.






11.den, 13. září 2019
Jízda z Mokre Gory třemi státy až do maďarského města Moháč. Město jsme tedy obsadili, stejně jako turecká vojska v srpnu 1526. Zde nás opět čekalo překvapení od Didiny v podobě skvělého ubytování v penzionu Rajczi Apartman. Večer chůze přes cikánské ghetto do pizzerie Pepino. Celkem v pohodě až na …  Mirek si neprozřetelně objednal pizzu. Dostal cosi ve tvaru kynutého koláče, dojídal jsem ji ještě v Čechách k snídani. Maďaři prostě pizzu neumí.


12.den, 14. září 2019
Úprk do Česka, převážně po dálnici – není tedy o čem, mř. událostí byla jízda v jednom pruhu s omezením 60-80 km/h, které nikdo nedodržoval. Najeto bezmála 500 km. Veselo nastalo po příjezdu do místa našeho posledního noclehu do Hevlína.
     Penzion Dyje stojí na návsi a nelze jej přehlédnout. Prostor v pokojích je konstruován pro trpaslíky, chybí kuchyňka, snídani si můžete připravit buď v parku před penzionem, nebo nahlásit den předem v restauraci vedle. Problémem u recepční, kterou jsme nalezli v herně bylo vše: Klíče, otevření parkoviště ve dvoře, placení kartou...byla tam prý prvně. Po chvilce nám přišlo, že není prvně jen v recepci ale i na světě.
      Přistýlka v pokoji pro dva zaplnila veškerý manipulační prostor, po náročné úpravě bylo možno, aby se 3 lidé položili, nemohli již ovšem opustit pokoj, či odejít bez překročení, či přelezení dalšího bydlícího na WC. Podobnou sardinkárnu jsem zažil za svůj, již poměrně dlouhý život  jednou – v Paříži v hotelu IRIS. Nevěřil jsem, že se to bude opakovat. A přece! V Hevlíně!!
      Abychom zase tak brzo neodjeli, došlo k tomu, že ráno zmizela recepční neznámo kam. Celkem nám sice nechyběla, chyběl nám ovšem ovladač od vrat k motorkám. No, nakonec vše dobře dopadlo, ovladač jsme sehnali v hospodě, odjeli jsme v 8.45.   Penzion Dyje v Hevlíně, hned za Rakousko-Českou hranicí vřele nedoporučujeme.

13.den, 15. září 2019

Společná cesta do Znojma, ještě kousek na Jihlavu a pak jsme již nabrali směry Plzeň, Praha, Ml.Bolestav – každý ke své mamině. Na tomto místě – snad budou kolegové souhlasit-
musím poděkovat našim životním družkám Jitce, Dagmar a Anně, které fandí našemu motorkářskému počínání, vždy jedenkrát ročně zůstávají 2 týdny opuštěny a posléze nás radostně přijmou zpět do našich společných příbytků a svých náručí.


Trasa : Plzeň – Nové Hrady- paralelně z Prahy a Ml.Boleslavi – Badesee – Karlovac – Grgič – Kyseljak – Žabljak – Uvac – Mokra Gora – Moháč – Hevlín – Plzeň – paralelně Praha, Ml.Boleslav
ujeto celkem : 2 890 km

                                   
Tož Carpe diem! Jak pravil Horatius, užívej dne! ….   Jen ten nahoře ví, kolik radostných dnů je nám ještě dopřáno

Vzkaz Jardovi a Mírovi :
Chlapci, bylo mně s Vámi dobře!                               

 Sepsal :    Radoslav Kozák – maratonec.


Žádné komentáře:

Okomentovat