19.7.2018 - Železniční depozitář Chomutov


Alone pozval zájemce na výlet  do Železničního depozitáře Národního Technického Muzea v Chomutově
 
Odkaz: http://muzeum-chomutov.cz/

Národní technické muzeum (NTM) v Praze má část železničních sbírek uloženou v depozitáři v bývalém lokodepu v Chomutově . Nejedná se o modely, ale historická kolejová vozidla. NTM se rozhodlo tento depozitář zveřejnit, proto tam jedeme na výlet. Podle správce sbírek obvykle navštěvník stráví v depozitáři cca 1 - 2 hodiny.
Výlet je určen pro příznivce motorek, železniční historie a páry.




Takto to Alone zhodnotil.
Vrátil jsem se odpoledne z výletu do depozitáře NTM v Chomutově. Zúčastnilo se ho 7 osob, včetně Kutila1, který ale do expozice nešel, už tam byl. Plánovaný itinerář jsme dodrželi, s tím rozdílem, že jsme si dali oběd už cestou tam v Motorestu v Havrani. Chutný a levný.

V depozitáři jsme si ošahali mnoho železničních unikátů, od našich nejlepších parních lokomotiv až po elektrické. Různé vozy, drezíny a železniční technologie. Všechno srozumitelně popsáno.

Navzájem jsme si také vyměnili mnoho informací a technických zkušeností.

Celková spokojenost, počasí nám přálo, líbil se i pohled na České středohoří a Krušné hory z Dolnooharské tabule, kterou jsme projížděli.

Hlavní fotograf byl JiB.

Ahoj Jirka
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S fotek jsem se pokusil identifikovat účastníky. Poznal jsem tyto: Alone, Jib, Kutil1, Máry48, Melnik, Qaky,   
tajemník


Odkaz na fotky, které dodal Alone a Jib

1 komentář:

  1. Tak jsem první kdo sem dodá komentář.
    Na počátku nelze jinak než poděkovat autorovi a leaderovi za projednání, organizaci a následně i provedení celé akce.
    Všem, koho baví technika, mohu návštěvu depositu NTM jen a jen doporučit. Dvě opravené rotundy ukrývají průřez celou historií hnacích vozidel našich tratí. Samozřejmě nejvíce zaujmou parní obři i menší "obři", vždyť ještě před sto padesáti léty byla parní lokomotiva vrcholem technického pokroku a lidského umu.
    Bohužel tady se projevila jediná pižka na kráse, neboť místní hlídací služba neumožnila (ač to bylo předem dohodnuto) zaparkování uvnitř areálu na pevné ploše. Tak jsme stáli pod břízama za plotem. No jo, bohužel na blba lze narazit všude, a tohle organizátor neovlivní.
    Jinak vyjížďka byla bez kazu, jelo se víceméně těsně pod zákonnými limity, tedy naše menší skupina nikomu nepřekážela a nikoho nebrzdila. A díky perfektnímu a předvídatelnému chování členů skupiny byl i čas na počumování kolem, člověk nemusel viset očima na tom před ním:-)a čekat co se semele.
    Žádné zbytečné zastávky (na tankování, kafíčko, dortíček, cigárko, doutníček, doplňte podle svého :-))), catering proběhl díky výběru zařízení rychle a bez hluchých mezičasů. Takže, výlet hezky na pohodu, neměl chybu.
    Výlet jsem si zpestřil trochou soukromého kličkování, takže ujeto cca 280 km.
    Ještě jednou leaderovi a organizátorovi dík! A přimlouvám se za další podobnou akcičku za něčím zajímavým co nejdříve!
    JiB

    OdpovědětVymazat