25.6.2016 - výlet s Jobikem


Takto pozval Pepa zájemce na výlet

V sobotu 25.6.2016 z Nového Města na Moravě do Žďáru nad Sázavou. Cestou i ve Žďáře uvidíte věci dlouho neviděné a uslyšíte dlouho neslyšené. Posléze oběd s papušou vybranou, pokud by někdo tuto specialitu nechtěl ochutnat, je výběr dostačující, aby vás uspokojil.
Dobré počasí a náladu sebou. Tak na viděnou. 

Takto Pepa tento výlet popsal
Na výletě, který jsem pro kamarády motorkáře zorganizoval, jsem chtěl ukázat několik zdejších zajímavostí. Výběr nebyl lehký.

Nakonec jsem jako první zastávku zvolil návštěvu Novoměstského muzea, kde je mj. k vidění Vírský mlejnek, úsměvné figurky v pohybu, WC se slepicí aj., hlavně zajímavá je technika z použitých dílů textilních strojů, tvůrce byl totiž jejich opravář.

Zajímavá byla výstava lyží nových i historických s 295 cm lyží z Norska, která byla na Vysočinu dovezena a byla začátkem lyžování i výroby lyží v Novém Městě n.M. Dále jsme mohli zhlédnout prázdninovou výstavu mechanických loutek a objektů brněnského výtvarníka P. Maloně. Vystavené exponáty vzbudily všeobecné veselí, neb se dalo s nimi různě pohrát.

Druhou zastávkou na cestě byl hostinec na Veselíčku, kde mají jeden z posledních hrajících orchestrionů v ČR. Je z r. 1850 a byl vyroben ve Vídni. Majitelka nám řekla o historii i o technické stránce a zahrála několik písní, zvuky jsou tvořeny kolíčky na válci, které přenáší paličky. Jeho cena je nezměrná.

Jako třetí zastávku jsem zvolil návštěvu velkého vlakového kolejiště v podzemí kulturního domu ve Žďáře nad Sázavou. Modeláři na něm strávili již tisíce hodin, modely vlaků, přírody, figurek, stavby, osvětlení atd. dobře prezentují jejich trpělivost a zájem o věc. 

Nakonec jsme navštívili vyhlášenou hospodu v Polničce, kde každý podle své chuti poobědval. Poté jsme se rozjeli k domovům.

Počasí nám přálo a i nálada byla výborná. Přijeli známí i neznámí, pokud  si vzpomínám, bylo nás 17?
 
Jobik


Z fotek jsem se pokusil dát dohromady seznam účastníků.

blaubod, dědaStanda, Fíra, Jarys55, jikrun, Jobik, Kája51 s Janinou, Lamaya, milda63, tdm9 s Věrkou, WEN52, zajíctři a ještě někteří, které neznám



Odkaz na fotky

WEN52

Žádné komentáře:

Okomentovat