6. sraz - 9. - 11.12.2011 - hotel Bělecký Mlýn


Začalo to pátečním polednem

Tak jsme se letos naposledy společně setkali. A to hlavně dík Majkovi, který nám na závěrečné setkání v roce 2011 našel skvělé prostředí v Běleckém Mlýně. Nejen našel, ale hlavně vše skvěle zorganizoval.



Text irské písně, který zazněl na adventním koncertě.

… Než se znovu setkáme

Ať Ti Tvá cesta běží vstříc,

Ať Ti vítr v zádech pomáhá,

Ať ti zář slunce hřeje líc,

A déšť ať svlaží pole tvá.

Než se znovu setkáme,

Ať Bůh tě chrání v dlani své.

A začínáme ....

Pochopitelně, vzhledem k roční době, doprava na sraz proběhla auty a vlakem. Jen jeden odvážlivec dorazil na svém stroji.
Prostředí na mlýně bylo perfektní. Ke spokojenosti alespoň části našich členů přispělo i to, že součástí rozsáhlého areálu je nejenom statek, obora, ale i pálenice umístěná přímo v objektu penzionu.




V pátek jsme začali postupně najíždět už od poledních hodin. Od začátku jsme měli vyhrazen sál pro naše akce. Z mlýna nám pak pro Petrovu přednášku o práci s našimi webovými stránkami zapůjčili i projektor a připojili na internet přes kabel. Signál na místě srazu byla snad jediná vada na kráse. Avizované wifi, které by mělo být v areálu dostupné nikomu nefungovalo, takže zbylo jen připojení přes kabel. Stejně tak byl problém i se signálem většiny mobilních telefonů. Mobil fungoval jen  venku, když jste si vylezli na levý pařez a nejlépe se ještě chytili plotu. Někteří z nás se snažili vybíhat do různých světových stran, ale ani pak nebyli úspěšnější. Prospělo to možná jen jejich kondici. Ale tyto problémy Petrovu přednášku neovlivnily a všichni si ji se zájmem poslechli a následovala řada dotazů k podrobnostem.







Průzkum vzdálených teritorií a péče o zdraví

Nicméně ještě před přednáškou byl malou částí účastníků uskutečněn průzkum, kde že se vlastně nachází statek s jízdárnou. Hnala je touha po skvělém pohledu na svět. Ne nadarmo se přeci říká, že jen z koňského hřbetu je nejkrásnější. Toto bylo domluveno na sobotní 13-tou hodinu.



Po přednášce a večeři jsme zvýšili péči o své zdraví a absolvovali pitnou kůru doprovázenou Majkovým hudebním doprovodem, ke kterému jsme se snažili přispět našimi skvělými hlasy.




Na prochazce

V sobotu po vydatné snídani se většina z nás vydala pochodem přes oboru ke statku, kde je umístěno hospodářství patřící ke mlýnu. Přes varování a pesimismus průzkumníků, kteří se zbaběle vydali autem, byla po nočním mrazíku kupodivu cesta na vrchol schůdná, a tak si všichni provoz hospodářství nejen prohlédli,ale opravdu užili. A nejen koně na pastvině, ale i jalovice Higlandera – Skotského náhorního skotu a ovčí stádečko.
Pochopitelně stejně jako při cestě na statek, tak ani na zpáteční cestě nebylo vynecháno pomazlení s Madlenkou – divokou (v úvozovkách) sviní. Dělalo jí moc dobře drbání na bříšku.












Po návratu následoval chutný oběd a odpočinek věnovaný volné zábavě před hromadným odjezdem do obce Čechy pod Kosířem, kde byl v plánu odpolední a podvečerní program. Ovšem někteří nelenili a této volné chvilky využili aktivně po svém.



Před samotnou projížďkou se ale ukázaly i neobvyklé a jistě užitečné manipulační schopnosti naší motobaby, které předvedla s místním kocourkem, kdy vše dopadlo k všeobecnému uspokojení.






Sobotní odpoledne pokračuje




Po relaxaci následovala návštěva Čech pod Kosířem, kde jsme navštívili nejprve hasičské muzeum, plné nádherných exponátů staré i novější hasičské techniky vyráběné místní továrnou již od dob Rakousko-Uherska. V té době místní továrna zaměstnávala až 600 lidí.





Po návštěvě tohoto muzea a krátkém oddechu byl na pořadu hlavní tahák večera. Návštěva muzea kočárů, kde proběhl netradiční adventní koncert v neobvyklém prostoru osvíceném jen kočárovými lucernami. V obci je k vidění i pozdně klasicistní zámek s přenádherným krajinářským parkem, kde stojí zahradní altán, který sloužil i Josefu Mánesovi jako atelier. Muzeum historických kočárů dnes večer pořádalo Adventní koncert.



Toto muzeum vzniklo jako zhmotněný sen jednoho šikovného muže, Václava Obra. On dokázal, že žádný sen není tak velký, aby se nedal splnit. Láska a řemeslná zručnost ruku v ruce s velkou pílí vykouzlily pro nás i naše potomky tento skvost. Na dnešní večer plný pohody, povídání a písní v provedení souboru Schola Drahanovice, řízeném Mgr. Jiřinou Janečkovou se nedá zapomenout. Napínavé vyprávění o splnění a dokonce předčení očekávání si nechám pro sebe a ten, koho by zajímalo, jak to všechno s největším pohřebním kočárem vlastně bylo, tak ať si to jde poslechnout na vlastní ušiska.
Po návratu a večeři přijel na sobu Mikuláš i s čertem a nastala opožděná nicméně skvělá nadílka plná pohody a humoru.




A přicházel pomalu závěr


Aby se večer důstojně zakončil a byli jsme důslední – vždyť nejsme již nejmladší, uzavřeli jsme jej opět pitným režimem s hudbou a zpěvem.




Vše proběhlo k plné spokojenosti, takže jsme se štastní rozjížděli v neděli k domovům plni očekávání dalšího srazu, ale to už v novém roce 2012. K pořádání srazů pro příště byly vzneseny – podotýkám že toliko jednou osobou dvě ani ne připomínky jako podněty k práci vedení a pořadatelů srazů:
1. Zvýšit zastoupení motobab, neb dědků je veliká přesila a naše chudinky jsou pak stresovány a na roztrhání.
2. Zajistit pro pěší výlety rozmístění dostatečného množství píp na plánované trase výletu. 
Závěrem: Bychom chtěli velice poděkovat tam nahoře, že i Mikuláše nám poslali značkového. 


Také byl předán malý finanční příspěvek pro koníčky.


Účastnili se a o pěkný víkend společně postarali:




alop, belinda, Brumlík51, dědkulín, Domi.1, Fantan, Fíra, Goodmen60, idealista, IrenaIris, jariin, Jindra47, Jirboz, Jirnys, JVK, Kareš, Kobra17, Laďa s Helenkou, Lamaya s Aničkou, Leo1200, Luigi s Evičkou, LUSO, majkys, Makája01, Marťan-ka, miko, Mirek42, motodědekGustik s Magdou, Pedro18, samotář47, sanyťák, šéfíček, Viragodědek, Votec,  

Návštěvníci:

Alice, Docent, Hanče,   

Zplodili: Brumlik51, Martan-ka, foto Michal, Mira, Martina a další neuvedení autoři


fotky - Virágodědek

fotky - Makája01

fotky - Kobra17

fotky - Samotář47

fotky - Marťan-ka

fotky - Fantan

3 komentáře:

  1. Michale - brumlíku, napsals i seřadils texty i fotky moc pěkně, výstižně,popsals atmosféru srazu, za což Ti netradiční Mikuláš děkuje. Ahoj v lepších časech roku 2012.

    OdpovědětVymazat
  2. brumlik51 - Dík za ocenění Majku, bez Martanky by to ale tak nedopadlo. Ovšem to uznání skutečně patří hlavně tobě za výběr a organizaci.
    Takže přípravy na lepší a další v roce 2012 začínají.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně zdokumentováno...Dík Všem co se podíleli a Majku tobě za organizaci. :-)
    Takové to srazy nemaj chybu...Iris

    Jak příjemně plyn v dlani brní,
    z lesklé trubky plameny,
    motor ten si svůdně, temně vrní,
    zas rozrážet vzduch rameny...atd.

    OdpovědětVymazat