" Přes jezz " tentokrát v podání kutila1


Jak k tomu došlo, pokračovalo a skončilo, aneb mini sraz Žilina.

Začalo to úplně normálně, zprávička od bimba. Ahoj kutile, o víkendu má bejt hezky, nechtěl by jsi se projet? A proto, že jsme spolu ještě nikdy nikam nejeli, okamžitě odpovídám, "jasně že bych jel, moc rád bych se podíval třeba do tý, motodědkama vyhlášený Žiliny a možná by nebylo špatný hodit to do placu, třeba se někdo přidá". Když se opět dostávám k počítači, zpráva ve foru už je. Začínají se ozývat další. Bimbo mi píše,"tak v sobotu v 9.hodin u pumpy na pražský". Odpovídám "budu tam". Celej nažhavenej tam stepuju o čtvrt hodiny dřív a proto, že vím z které strany přijede, netrpělivě ho vyhlížím s foťákem v ruce a fotím jeho příjezd.

Krátká pauzička, domluvení trasy, cigárko a jedem. Předávám velení jemu. Nasadil tak ostrý tempo, že začínám litovat, proč nejedu první já. Až tak moc mi to ale nevadilo proto, že tohle blízké okolí dobře znám a tak se stále držím těsně za ním. Najednou mokrá silnice, zřejmě tam těsně před námi splachovali bláto po stavebních strojích. Odsejpalo to , místama jsem byl sice rád, že to udržím na silnici, zvlášť v lesních úsecích kde prosvítá ostré ranní slunce přes koruny stromů a tak mám v očích nablikáno jak od svářečky. Snažím se tedy sledovat bimbovo stopu v přesvědčení, že je mladší, nenosí brejle a tím pádem vidí na cestu líp. Některé úseky jsou samá díra, hrboly, ale bimbo udržuje rychlost stále okolo stovky. Zastavujeme u benzínky, dost se mi ulevuje a tam vychází na jevo, proč to zběsilý tempo.Měli s Wittim po telefonu na té pumpě domluvený čas setkání. Witti přebírá velení s tím, že to tam dobře zná a do Žiliny nás dovede. Moje představa že tempo už bude pomalejší, jelikož velitel veze "batůžek" je ale mylná. Začínám si zvykat ale jízda na kochačku podle mě vypadá jinak. Najednou cedule Žilina a parkoviště, kde se setkáváme s dalšími. Stavím svojí "mášu" do řady mezi ostatní a s hrůzou zjišťuju jak je zacákaná od bláta. Bimbo, jelikož má hluboký blatníky a navíc jel přes ten mokrý úsek první, to má čistý. Nebudu přece dělat ostudu ostatním s nablýskanými stroji. Hned po vzájemném představení a přivítání se dávám do čištění. Na sucho to nejde a tak vlhčím hadr v ranní rose. 

Zhruba dobrý. V těch jménech, přezdívkách a strojích mám z počátku trošku "hokej" proto, že Kavec je v počítači spojen se skůtrem a tady na něm přijel Fanda. Skyair jezdí na BMV a tady má choppera Kavasaki. No nic, říkám si hlavně že tu jsou. Velení se předává právě jemu, jakož to znalci kraje kam máme namířeno.V té euforii, ze setkání zjišťuji, že jsem vlastně ani nezaznamenal tu bájnou hospodu, kam se motodědci sjíždí na dobrej " gáblík". Tak jedem, dá se už hovořit o koloně v počtu šesti strojů. Že má skyair v koloně jako vedoucí jezdec něco najeto jsem poznal podle povelů předávaných nám ostatním. Třeba jako vztyčený jeden prst, což znamená přechod ze střídavého dvojřadu do zástupu v úzkých úsecích, nebo svěšená noha upozorňujíci na nebezpečná místa na vozovce. Když se k tomu přidá jak krásnou krajinou a pohodovým tempem na čumendu nás vede, nemohli jsme si lepšího velitele vybrat. Snad největší dojem na mě zanechává průjezd vesničkou zvanou Pustověty. Vyjíždíme z tmavého lesa po silnici na stráni a to co se pod námi objevuje je jak z pohádky. Mám chuť roztáhnout údivem obě ruce do široka, ale v poslední chvíli si uvědomuju, že jedu na motorce. Poprve v tomto složení stavíme u rozhledny Velká Buková. 


Odpočinek, cigárko. Jedinej přítomnej človíček je tu mladá, usměvavá "ředitelka rozhledny" jak jí tady někdo z party pojmenoval. Ochotně nám dělá několikrát po sobě společné foto jak jí skoro každý podává svůj foťák.

Pokračujem v jízdě a další zastávka je na už vytoužený oběd v Roztokách, hospoda u Jezzu. Opět nádherné prostředí, velký výběr jídel a pití, jen místa k sezení je málo proto, že je tu spousta cyklistů, vodáků a dalších turistů. Z ničeho nic se k nám přidává asi dvoumetrovej chlap a já si říkám, "ten ksicht je mi taky ňákej povědomej". Když mi podá svojí obrovskou pracku a utrousí "Pavelmazel" jsem doma. Znám ho ze stránek motodědků, jen tam není vidět jak je velkej. Oběd, pohoda, nezbytné focení, kdo má co na talíři ale i krásné okolní krajiny. Pokračujeme na Kralovice. Na protilehlém kopci vidíme zámek. Najednou celou kolonu předjíždí bimbo a nekompromisním gestem jako policie všechny zastavuje. Co se děje? Bimbo vytahuje foťák a s rčením, "taky trošku romantiky musím zaznamenat" fotí mě dobře známý zámek na Zbirohu. Stavím vedle kolegů a říkám, "tady jsem v šestašedesátým narukoval na vojnu ke spojařům a strávil tu devět měsíců v poddůstojnický škole a pak mě převeleli do Marianek". 

Projíždíme Zbirohem, koukám, že se tam toho od té doby dost změnilo. Další zastávka v Kralovicích. Zákuseček, cigárko, pohoda.

Den se krátí a blíží se konec vyjížďky. Na jesenický křižovatce stavíme, loučíme se a skupina se rozjíždí do tří světových stran. Witti s přítelkyní na západ, skyair s manželkou, Kavec a Pavelmazel na východ, no a bimbo, Fanda a já na sever. Doprovázíme Fandu do Havraně u Mostu, poslední zastávka, cigárko, loučení. Proto,že já nekouřím, využívám čas k zavolání domů mamině, které jsem to při odjezdu z domova svatosvatě slíbil a na které jsem při tom všem dění okolo skoro zapomněl. Fanda pokračuje na Děčín a já ještě stavím s bimbem v Chomutově před naším panelákem. Nevím jestli opravdu chtěl vědět kde bydlím, nebo si ještě chtěl dát svojí oblíbenou cigaretku. Vím ale dobře, že si to celý den náramně užíval a, že se mu ani domu ještě moc nechce, stejně jako mě. Škoda, že ty pocity a dojmy nejdou dost dobře popsat, ale myslím, že to každý kdo takto na motorce jezdí, moc dobře zná a cítí stejně. Díky všem kdož se zúčastnil a zas někdy v sedlech.
Ahoj kutil 1.

4 komentáře:

  1. Za report ,Ti dávam Kutile za 1+. Seš šikovnej kluk. Vyjížďka též neměla chybu.Váš BIMBO

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ti tedy povím Kutile, celou dobu čtení a i teď mám stále pusu od ucha k uchu, tak nevím nevím zda od teď už nebudeš psát místo mě.

    OdpovědětVymazat
  3. Že by konkurent Marťanky? Alespoň nás bude na to psaní víc, když Ti to tak jde.

    OdpovědětVymazat