Výlet za japepánkem do Cvikova


Tento příspěvek vznikl díky účastníkovi tohoto výletu Taťkovi.


Zlákáni nekončícím babím létem jsme po celkem rychlé domluvě s Nerem a JISOSEM uskutečnili v sobotu 21. listopadu minisrázek , spojený s návštěvou japepánka ve Cvikově. Z dnešního pohledu se ukazuje, že nedělní počasí by asi bylo příznivější, nicméně nás skalní motorkáře počasí zas až tolik nerozhází. Cesta byla dobrá, silnice krásně klikatá, jízda svižná. U skalního hradu Sloup byla první rozehřívačka.


Po chvíli bloudění a nouzovém telefonátu jsme našli kamarádovo sídlo pod skalou.



Japepánek s paní nám nabídli skvělou kávu na zahřátí a také prohlídku japepánkova království starých hodin.



Pak jsme už čtyři vyrazili na vyjížďku v okolí Cvikova. Nejprve Křížová cesta, kterou si Jirka pamatoval z dětství. Kalvárie o osmi kapličkách byla vystavěna na vrchu u Cvikova v letech 1730 až 1751. Po roce 1805 měla být rozhodnutím vrchnosti ponechána osudu a nesměla být opravována. Koncem 19. století už stály jen čtyři kapličky. Pak ale byla z dobročinné sbírky postavena Kalvárie nová, celkem 14 kapliček. Po druhé světové válce celý objekt chátral. Teprve v roce1991 městský úřad ve Cvikově Křížovou cestu zrestauroval.



Přehrada Nadějě nám zůstala bohužel utajena, neb cesty k ní byly až příliš rozbahněné, tak aspoň ilustrační foto.
 


U Nového Boru jsme japepánkovi na rozloučenou zatroubili a v dosti silném provozu mazali už po hlavním tahu domů. Při poslední kouřové jsme rozlouskli i Jirkův problém s občasným podklouznutím motorky, což se následně u Nera v Hradišti vyřešilo. Ale to už nechám na něm, jestli to chce na sebe prásknout.



Domů jsem dorazil za šera štasten a spokojen. Díky kluci...
 

Takhle to viděl Jisoso :
Tak dnes krásný výlet s Nerem a Taťkou za japepánkem 200 kiláčků po pěknejch silnicích, žádný courání, prostě svižná jízda. Škoda, že s námi nejela Iva, to by pro ni byla škola zatáček. Určitě mi to účastníci této krásné skoro zimní vyjížďky potvrdí. Bylo to zkrátka fajn. Občerstvení u Petra - poděkování Berušce. Vrátil jsem se o 48 let zpátky tak dlouho jsem v těchto místech nebyl. Nejkrásnější tam jsou ovšem jaro a léto. Kluci dodají foto. Litujte, že jste již zazimovali,ješte v prosinci budou vhodné dny na projetí naších mazlíčků. O mě se to ovšem tak doslova říci nedá, (že Nero), ale o tom bych radši pomlčel. Mějte se všichni.

Toto napsal Nero :
Tak jsme dnes s Taťkou a s Jirkou (JISOSO) vyrazili do Lužických hor za Japepánkem. Počasí se po poledni pohoršilo ale bylo sucho a 5 st.Trasa Mn.Hradiště, Sloup v Čechách, Nový Bor a Cvikov. Perfektní silnice a krajina. Po delší chvilce jsme našli japepánkovo hnízdo. Káva a koláčky byly fajn. Japepánek nás protáhl po krásách okolí až k hranicím Německa. V N.Boru jsme se s ním rozloučili a přes Doksy (Máchův kraj) kolem Bězdězu jsme frčeli domů.Celkem 200 krásných kilometrů.


Účastníci: japepánek, JISOSO, Nero, Taťka

Žádné komentáře:

Okomentovat